Pestujte teraz lacnejšie, objednajte si záhradný fóliovník a získavate dopravu ZADARMO 🌱 Vyberte si z najlepšej ponuky záhradných fóliovníkov a príslušenstva na Bestente s doručením do 24 hodín. 👌 Akcia platí do 30.4.2024

Bylinky v kuchyni: Tieto vypestujete jednoducho na okne aj na balkóne

Vždy čerstvé a pripravené doviesť vaše jedlo do dokonalosti. Bylinky neodmysliteľne patria do tajomstiev nášho kuchárskeho umenia. Nepotrebujú veľa priestoru a aj napriek tomu prinesú bohatú úrodu, ktorú si môžete užívať na dennej báze. Tieto všetky bylinky si dokážete jednoducho vypestovať v kuchyni aj na balkóne.  

Ako pestovať bylinky

Bylinky môžete pestovať buď zo semienok alebo zo sadeníc, ktoré kúpite v špecializovaných predajniach. Ideálne podmienky na sadenie byliniek si viete vytvoriť v prenosnom sadbovači, ktorý ma regulovanú ventiláciu a kontrolovanú vlhkosť. Na sadenie sa dá takisto využiť rašelinový kvetináč, ktorý sa zmestí aj na okenný parapet. Svoje sadenice môžete umiestniť aj do balkónového fóliovníka.

Rozmarín

Bylinka s typickou arómou, ktorá je ideálna na dochutenie pečeného mäsa, rýb, cestovín či zemiakov. Používa sa takisto v kozmetike a pozitívne vplýva na srdce, mozog a trávenie. Na pestovanie rozmarínu voľte slnečné miesto a suchšiu priepustnú pôdu.

Ako uskladniť rozmarín: Zabaľte do navlhčenej papierovej servítky, vložte do vrecúška a uchovajte v chladničke. (vydrží dva týždne)

Bazalka 

Esenciálna bylinka, ktorá by nemala chýbať na vašom okennom parapete. Bazalka je teplomilná, obľubuje slnečné miesta a dobre priepustnú pôdu. Je to silný antioxidant. Najčastejšie sa používa na dochutenie polievok, cestovín, pizze, zeleninových šalátov či rôznych omáčok.

Ako uskladniť bazalku: Umiestnite ju do pohára s vodou. (pri izbovej teplote vydrží cca 1 týždeň)

Kôpor

Nenáročná letnička, ktorú možno okrem kôprovej omáčky použiť aj pri zaváraní uhoriek, či dochutenie jahňacieho mäsa, rýb, zemiakov alebo šalátov. Kôpor si na pestovanie vyžaduje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu, ktorá je bohatá na živiny. Pomáha zlepšovať trávenie, redukuje zápach z úst, dokonca dokáže zmierniť opuchy.

Ako uskladniť kôpor: Zabaľte do navlhčenej papierovej vreckovky, umiestnite do igelitového vrecka a uchovajte v chladničke. (vydrží dva týždne)

Petržlenová vňať

Bylinka s mierne horkastou chuťou, ktorá je ideálnym parťákom do polievok, pečenej zeleniny, zálievok, dípov či šalátov, a to nielen ako dekorácia. Obsahuje draslík, ten pomáha regulovať krvný obeh v ľudskom organizme. Petržlenová vňať môže byť hladká, pestrolistá aj kučeravá.

Ako uskladniť petržlenovú vňať: Uložte do pohára s vodou, zakryte a umiestnite do chladničky

(vydrží až dva týždne)

Koriander

Koriander, tiež zvaný aj ako čínska petržlenová vňať, sa vyznačuje prenikavou chuťou i arómou. Ide o letničku, ktorá si vyžaduje priepustnú pôdu a slnečné miesto na pestovanie. Je častou prísadou v práve ázijských, mexických a indických jedlách, používa sa na ochucovanie šalátov, ale aj polievok.

Ako uskladniť koriander: Umiestnite koriander do pohára s vodou, zakryte mikroténovým vrecúškom a položte do chladničky. (vydrží 1 týždeň)

Mäta

Mäta je ideálna bylinka na pestovanie v nádobách, v záhrade sa totiž jej korene môžu nekontrolovane rozrastať. Mäta osvieži nielen rôzne miešané drinky, ale je vhodná do zálievok, dípov, marinád a dokonca polievok.

Ako uskladniť mätu: V zakrytom pohári s vodou uložte do chladničky (vydrží cca 10 dní)

Medovka

Jemná citrusová vôňa a chuť medovky je čerešničkou na torte pri tvorbe rôznych sladkých receptoch, či ovocných šalátoch. Má pozitívny vplyv na trávenie a pomáha upokojovať nervový systém.  Miluje slnečné miesto a priepustnú pôdu.

Ako uskladniť medovku: Podobne ako mätu ju uskladnite do pohára s vodou, zakryte a umiestnite do chladničky (vydrží cca 10 dní)

Pažítka

Univerzálna a svieža bylinka, ktorá pozdvihne chuť pomazánok, polievok, omáčok, mäsa, zemiakov i rýb. Pažítka obľubuje slnko až polotieň a priepustnú pôdu, môžete ju pestovať ako úžitkovú, ale aj okrasnú plodinu. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C aj betakarotén. Jej pravidelná konzumácia pomáha posilňovať imunitu a pozitívne vplýva na trávenie.

Ako skladovať pažítku: Umiestnite ju do navlhčenej papierovej servítky, zabaľte do vrecúčka  a vložte do chladničky. (vydrží až dva týždne)  

Tymian

Tymian prevažuje v stredomorskej kuchyni, používa sa na dochutenie duseného mäsa, rýb, omáčok, pizze, pečiva či pečenej zeleniny. Miluje slnko a suchšiu priepustnú pôdu. Tymian sa s obľubou využíva aj na liečebné účely – pomáha liečiť tráviace problémy či zápalové ochorenia horných dýchacích ciest. Môžete pestovať ako úžitkovú aj ako okrasnú bylinku.

Ako skladovať tymian: Uložte do navlhčenej papierovej vreckovky, zabaľte do mikroténového vrecúška a umiestnite do chladničky. (vydrží až dva týždne)  

Majorán

Majorán patrí k teplomilným rastlinám, obľubuje slnko a dobre priepustnú pôdu. V kuchyni sa používa na ochutenie mäsa, do omáčok, polievok, či do rôznych marinád. Pomáha upokojiť tráviacu sústavu.

Ako skladovať majorán: Položte do navlhčenej papierovej vreckovky, zabaľte do mikroténového vrecúška a umiestnite do chladničky. (vydrží až dva týždne)  

Oregano

Veľmi odolná trvalka nenáročná na pestovanie. Oregano (známe tiež pod názvom pamajorán obyčajný) sa s obľubou využíva na dochucovanie pizze, polievok, zemiakov či paradajkovej omáčky. Okrem toho má aj liečivé účinky – zlepšuje trávenie, pomáha pri zápaloch pečene a odstraňuje kŕče žalúdka. Môže sa použiť aj zvonku vo forme kúpeľa, a to na liečbu ekzémov či vyrážok.

Ako skladovať oregano: Položte do navlhčenej papierovej vreckovky, zabaľte do mikroténového vrecúška a umiestnite do chladničky. (vydrží až dva týždne)  

Medvedí cesnak

Bylinka s výraznou vôňou a korenistou chuťou, z ktorej si môžete vyrobiť pesto, takisto ju môžete použiť do pomazánok, marinád, zálievok, polievok i šalátov. Medvedí cesnak pomáha aj pri zdravotných ťažkostiach, ako sú časté bolesti hlavy, ochorenia horných dýchacích ciest a taktiež posilňuje imunitu. Vhodný aj pre ľudí, ktorí bojujú s vysokým krvným tlakom.

Ako skladovať medvedí cesnak: V pohári s vodou, zakrytom mikroténovým vrecúškom, uložte do chladničky (vydrží cca týždeň)