Pripravte sa na Vianoce včas. Kúpte si Vianočný stromček za predpredajové ceny. Neváhajte ponuka trvá len do 16.10.2022.

Ako pestovať pór

Pozdravte veľkého brata cibule - pór. Je podstatne tučnejší ako cibuľa, má šírku dva až sedem centimetrov a je asi dvakrát vyšší. Ale nosí úplne rovnaký outfit, aj keď vo väčšej veľkosti.

Pór je chutná zelenina, ktorá sa ľahko pestuje, no vyžaduje si čas a pozornosť – zvyčajne sa vysieva v nádobách alebo na „výsevnom lôžku“ vo fóliovníku, potom sa o niekoľko mesiacov neskôr presunie na svoje konečné miesto. Semená zasejte na jar a budete zbierať úrodu od jesene do konca zimy. Ste pripravení ponoriť sa do fascinujúceho sveta póru? V tomto článku nájdete základné informácie, ktoré budete potrebovať. Jednoduchý prehľad pestovania zeleniny vám prinášame aj v článku Praktický prehľadný kalendár

Trocha histórie o póre

  • Pór pochádza z východného Stredomoria a Blízkeho východu. Pestoval sa v Egypte pred viac ako 4000 rokmi a tešili sa z neho robotníci, ktorí stavali pyramídy. 
  • Obľuboval ho aj cisár Nero, ktorý ho konzumoval takmer denne, aby posilnil svoj hlas. 
  • Predpokladá sa tiež, že grécky lekár Hippokrates predpisoval túto zeleninu ako liek na krvácanie z nosa.
  • Pór sa objavuje v knihe, ktorá sa považuje za prvú kuchársku knihu na svete „Apicius de re Coquinaria“ („Na tému varenia“) zostavenú v Ríme v štvrtom až piatom storočí. Zbierka receptov obsahuje niekoľko receptov na pór, z ktorých väčšina ho nepredvádza ako korenie na iné jedlá, ale ako zeleninu, ktorú si môžete vychutnať samostatne.
  • Predpokladá sa, že túto zeleninu rozšírili po Európe a na Britské ostrovy lúpežní Rimania. Európski osadníci priniesli zeleninu do Severnej Ameriky.

Odrody póru:

  • Pór letný – je skorší, má rýchly vývoj, viac listov a dlhšiu vybielenú časť. Je však málo odolný voči zime.
  • Pór zimný – má dlhší vývoj, kratšiu, zato však hrubšiu stonku a je odolný voči mrazu. V našich končinách je viac rozšírený

 

Kedy sadiť pór?

Do fóliovníka môžete pór posadiť už začiatkom roka. Presadiť ho do exteriéru je vhodné v priebehu apríla a mája. Takto si zabezpečíte možnosť zbierať úrodu póru od konca leta až do decembra. 

Kde sadiť pór?

Z hľadiska klimatických podmienok nie je pór na prostredie veľmi náročný. Obľubuje hlinité až hlinitopiesčité humózne pôdy. Pór preferuje bohatú, dobre priepustnú pôdu s pH medzi 6,0 a 7,0. Potrebujú minimálne osem hodín jasného slnečného svetla denne. Mnohé odrody vyžadujú dlhé vegetačné obdobie 120 až 150 dní, ale novšie kultivary môžu vyžadovať len 90 dní na dozretie. 

Rastlina korení v hĺbke od 30 do 80 cm. Je pomerne náročná na živiny, teda sa odporúča ju počas vegetácie prihnojiť kompostom alebo ešte lepšie tekutým hnojivom (napríklad zákvas zo žihľavy).  

Ako sadiť pór?

  • Zo semena
  1. Semená zasejte vo vnútri (napr. fóliovníku) v kvetináčoch alebo ako sadenice. Semená rozsypte na bohatú kvetináčovú zmes.
  2. Zasypte ich malým množstvom zeminy (sadenice budú pripravené na presadenie, keď budú vysoké približne 20 až 24 cm).
  3. Keď sú pripravené na presadenie, vyberte sadenice z kvetináča a jemne ich oddeľte.
  4. Na pripravenom záhone vo fóliovníku vytvorte úzke otvory, ktoré sú asi o polovicu nižšie ako sadenice, od koreňa po vrchol stonky. Rastliny sadíme vo vzdialenosti približne 10cm od seba v riadkoch vzájomne vzdialených 35 cm. Otvory by mali byť úzke, s priemerom nie väčším ako palec. 
  5. Sadenice vložte do jamiek v zemi. 
  6. Naplňte jamky vodou, ale nezasypávajte otvory zeminou. Pôda sa postupne uvoľní, čo umožní póru napučiavať do kyprého priemeru počas rastu.

  • Z odrezkov

Novú rastlinu môžete začať aj zo zakoreneného kúska na konci stonky póru. 

  1. Jednoducho odrežte a použite hornú časť, pričom na konci ponechajte aspoň tri centimetre stonky s neporušenými koreňmi. 
  2. Umiestnite tento kúsok do šálky, pridajte vodu, aby ste zakryli asi polovicu stonky, vložte ju do slnečného okna a čoskoro budete mať viac zelených rastlín. 
  3. Akonáhle horná časť začne vykazovať nový rast dva až tri palce, môžete ju zasadiť do záhrady. 

 

Naše tipy ako pestovať pór:

  • Nezabúdajte ho dostatočne zavlažovať, najmä v období keď neprší. Prípadne ho nechajte vo vode, aby mohol pokračovať v raste a zberajte pór priamo z vášho parapetu!
  • Aby ste dopestovali pór s pekne dlhou bielou časťou, pravidelne ho prihŕňajte.
  • Aby ste získali čo najkvalitnejšiu úrodu, doprajte póru najmä začiatkom vegetačného obdobia dostatočnú zálievku.
  • Ide o plodinu druhej trate, dobre sa pestuje na záhonoch, kde ste vlani pestovali zemiaky či uhorky. 
  • Pestovateľskú plochu dobre zamulčujte.
  • Biela časť póru je najžiadanejšia na varenie a jedenie, pretože je jemná a menej vláknitá ako zelená. Preto záhradníci často kopia nečistoty okolo hriadeľa, aby zabránili tejto časti rastliny produkovať chlorofyl a zozelenať.

 

Choroby a škodci

Pór, žiaľ, postihuje niekoľko druhov hmyzu a niekoľko druhov húb.

Lyriomyza 

Tieto drobné mušky sú vo všeobecnosti žlté, tmavosivé alebo čierne, alebo ich kombinácia. Zanechávajú tenké, biele, kľukaté stopy na listoch. Môžete tiež vidieť biele škvrny na listoch. Mucha kladie vajíčka do listu a larvy sa živia vnútrom listu. Na odstránenie týchto škodcov použite neemový olej.

Cibuľové červy (Delia antiqua)

Drobné biele larvy tejto šedej muchy vychádzajú z vajíčok nakladených na pórové listy alebo do pôdy a potom sa zavŕtajú do rastliny. Rastú do dĺžky asi pol palca a pomocou háčikov na kŕmenie roztrhajú rastlinu.

Pór môže byť sužovaný množstvom druhov húb, pričom všetky môžu byť ošetrené komerčným fungicídom. Dobré prúdenie vzduchu a správne techniky výsadby a zavlažovania, ako aj starostlivé odstraňovanie buriny zo záhonov, môžu pomôcť chrániť vaše rastliny.

Kedy zbierať úrodu?

Pór je možné zbierať vždy, keď dosiahne požadovanú veľkosť. Na rozdiel od cibule a šalotky, vrcholky póru neodumierajú, keď rastlina dozrieva, takže sa na tento znak nemôžete spoliehať. Skladujte pór vo vzduchotesnom plastovom vrecku v zásuvke chladničky; vydrží čerstvý asi týždeň.

Túto zeleninu môžete aj zamraziť. Dôkladne ju umyte, nakrájajte a blanšírujte jednu minútu vo vriacej vode. Blanšírovanie pomáha zelenine zachovať si farbu a živiny a ničí enzýmy, ktoré môžu spôsobiť kazenie. Blanšírované plátky sceďte, osušte a vložte do plastových mraziacich vreciek so zipsom na uskladnenie. Mali by sa uchovávať tri až štyri mesiace.

Recepty a nápady na varenie

Táto zelenina je bohatá na mangán, vitamín C, železo, folát a vitamín B6.

Pred pridaním póru do receptu ho dôkladne očistite. Hľadajte nečistoty medzi vrstvami bielych plášťov a uistite sa, že ste ich všetky odstránili. Možno budete musieť pór pozdĺžne nakrájať a pred dôkladným opláchnutím ho krátko namočiť do studenej vody. Ďalšou drobnosťou je, že pri varení s pórom použijete iba bielu a svetlozelenú časť. Odrežte tmavozelené listy a pridajte ich do kompostu.

Okrem použitia póru v šalátoch, je veľmi obľúbené použitie v polievkach. Snáď najznámejším receptom zemiaková pórová polievka.