Hľadáte spôsob, ako ušetriť? Zaregistrujte sa a využite extra zľavu 3% na celý nákup (platí na nezľavnený tovar).

Grily

 grily-01

Kupujete svoj prvý gril? Je toho veľa, čo treba zvážiť: drevené uhlie alebo plyn, väčší alebo menší? 

Plynové grily vs. grily na drevené uhlie

Aj keď existuje niekoľko štýlov grilovania, výber grilu je v podstate otázkou plynu alebo dreveného uhlia. Oboje vám môže poskytnúť vynikajúce výsledky.

Grilovanie s dreveným uhlím

Pri týchto griloch zapálite oheň dreveným uhlím (napríklad briketami). Na prácu s grilom na drevené uhlie potrebujete zásobu dreveného uhlia, takže ak ho nemáte, grilovačka sa skončila. 

Dym z dreveného uhlia však naplní vaše jedlo neodolateľnou chuťou varenia na dvore. Chuť nie je taká zreteľná pri rýchlo grilovaných veciach, ako sú kuracie prsia a hamburgery, ale pokiaľ budete mäso grilovať dostatočne dlho a pomaly, na mäse zachytíte úžasné tóny dymu a dreva.

Pri grilovaní na drevenom grile využívate na reguláciu teploty vetracie otvory a tlmiče na ovládanie nasávania vzduchu, ktoré buď zväčšujú alebo zmenšujú plameň.

Výhody grilov na drevené uhlie:

  • Zvyčajne sú lacnejšie ako plynové grily
  • Vytvára chutnejšie jedlá z dreveného dymu

Nevýhody grilov na drevené uhlie:

  • Teplotu je ťažšie kontrolovať
  • Potrebujete mať po ruke brikety alebo drevené uhlie
  • Popol sa ťažšie čistí
  • Doba prípravy ohňa (správne zahriatie trvá asi 30 minút)

Grilovanie s plynovým grilom

Plynové grily sú pohodlné a využívajú propánové nádrže, ktoré zabezpečia dlhé a bezproblémové grilovanie.

Na rozdiel od grilov na drevené uhlie sa plynové grily zahrievajú rýchlo. Zapálite ich a v závislosti od toho, čo potrebujete grilovať, sú často pripravené na použitie za menej ako 10 minút.

TIP: Vyskúšajte naše záhradné grily s varičom.

Ak chcete pohodlie a možnosť grilovať okamžite, plyn je tou správnou voľbou.

Teplotu môžete ovládať aj jednoduchým otočením gombíka. A keďže väčšina plynových grilov má viacero horákov, bez námahy vytvoríte odlišné oblasti grilu, kde je teplejšie a chladnejšie miesto – čo je praktické pri grilovaní viacerých druhov jedál.

Keďže tu nehorí drevené uhlie, nie je ani dym. Grilované jedlo je ukrátené o “táborákovú” chuť.

Výhody plynových grilov:

  • Jednoduché ovládanie teploty pomocou gombíkov
  • Viaceré miesta pre rôzne teplotné zóny

Nevýhody plynových grilov:

  • Jedlo má menej údenú chuť
  • Vo všeobecnosti sú drahšie ako grily na drevené uhlie